Arbeidszaken

De juridische aspecten van een oproepcontract met voorovereenkomst

Een oproepcontract met voorovereenkomst, soms ook wel kortweg een voorovereenkomst genoemd, is een basisovereenkomst waarbij er slechts een beperkt aantal afspraken worden gemaakt. Bij deze overeenkomst leggen de partijen slechts afspraken vast die zullen gelden indien er daadwerkelijk een oproep plaatsvindt en de oproepkracht gevolg geeft aan deze oproep. In een oproepcontract met voorovereenkomst staan bijvoorbeeld zaken als de functieomschrijving en het loon.

Verschil tussen een voorovereenkomst en een arbeidsovereenkomst

Een voorovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, het is louter een afspraak om in een arbeidsovereenkomst te stappen indien er een oproep plaatsvindt en de werknemer deze oproep accepteert. Dit wil zeggen dat de werkgever vrij is om al dan niet werk aan te bieden en dat de werknemer vrij is om dit werk al dan niet te aanvaarden. Voor elke geaccepteerde, nieuwe periode ontstaat er een nieuwe arbeidsovereenkomst. Vrijblijvendheid is met andere woorden een belangrijk uitgangspunt bij een oproepcontract met voorovereenkomst. Dit is uiteraard niet het geval bij een arbeidsovereenkomst, waarbij er sprake is van een duidelijke hiƫrarchie en de werknemer het opgedragen werk moet uitvoeren.

De vrijblijvendheid van een voorovereenkomst is echter heel beperkt. Na enkele oproepen kan er onder omstandigheden namelijk sprake zijn van een vast dienstverband. Dit is het geval bij drie opeenvolgende contracten. Ook moet de werknemer een vast contract krijgen als hij of zij gedurende een periode langer dan drie jaar meerdere tijdelijke contracten heeft gehad. Dit wordt de ketenbepaling genoemd.

Verschil tussen een voorovereenkomst en een intentieverklaring

Er is niet echt een verschil tussen een voorovereenkomst en een intentieverklaring. Meer zelfs: een voorovereenkomst is eigenlijk een heel specifieke toepassing van een intentieverklaring. Bij een voorovereenkomst geeft men aan de intentie te hebben om in bepaalde gevallen een oproep te doen en zo een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tot stand te doen komen, indien deze oproep voor de medewerker past. Men kan wel reeds aangeven welke oproepen al dan niet kunnen worden gedaan.

Gevolg van een geaccepteerde oproep

Als er een oproep wordt gedaan, ontstaat er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Alle regels die ook gelden voor arbeidsovereenkomsten zijn van toepassing. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat de werkgever loon moet betalen. Er moet steeds ten minste drie uur salaris worden betaald, ook als de oproep voor slechts een of twee uur werk was. Als er een oproep is gedaan en de opgeroepen medewerker uiteindelijk ziek is, heeft hij of zij ook gewoon recht op loon. De opgeroepen medewerker zal ook gewoon vakantierechten opbouwen. De vakantietoeslag is door de werkgever uit te betalen. Vaak worden ook hierover reeds een aantal afspraken opgenomen in de voorovereenkomst, bijvoorbeeld wat de jaarlijkse uitbetaling van de vakantietoeslag betreft. Wanneer er later een arbeidsovereenkomst ontstaat, kan er schriftelijk worden afgeweken van de bepalingen van de voorovereenkomst.

Het is meestal niet de bedoeling om een vast dienstverband te doen ontstaan. Daarom wordt deze overeenkomst vaak gebruikt door werkgevers die een pool van oproepmedewerkers hebben die ze bij een tijdelijke productieverhoging kunnen oproepen. Er zit dan altijd enige tijd tussen de verschillende oproepen, om te voorkomen dat er een vast dienstverband ontstaat.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips