Contracten

5 tips bij het opstellen van een sponsorcontract

Sponsoring kan een geweldige manier zijn om je bedrijf onder de aandacht te brengen. In de omgekeerde richting kan je als sportvereniging middelen vergaren die je goed kunt gebruiken. Een sponsorovereenkomst is echter niet zomaar een document dat je op een regenachtige zondagmiddag in elkaar zet. Het is een bindend contract dat potentiële risico’s met zich meebrengt als het niet goed wordt opgesteld. Sponsorrelaties zijn er vaak voor lange tijd, dus je wilt dat de dingen goed zijn geregeld. Hier zijn vijf tips om je te helpen bij het opstellen van een goede sponsorovereenkomst.

Controleer of het contract in lijn is met het bondsreglement

De sportwereld is vaak gebonden aan strikte interne regels en bondsreglementen. Deze kunnen invloed hebben op de mogelijkheden op het gebied van sponsoring. Voor het opstellen van een sponsorcontract is het daarom van belang dat je je bewust bent van deze reglementen. Controleer of de sponsoring in overeenstemming is met de bestuursbesluiten en reglementen. Soms zijn er bijvoorbeeld procedurele regels of kunnen bepaalde vormen van sponsoring niet toegestaan zijn. Ook uitspraken van bijvoorbeeld tuchtinstanties kunnen een invloed hebben op wat al dan niet mogelijk is.

Controleer of de juiste bevoegdheden er zijn

Het is belangrijk om te controleren wie tekenbevoegd is binnen de organisatie of vereniging waarmee je een sponsorovereenkomst aangaat. Soms is er een afzonderlijk besluit van de algemene ledenvergadering nodig om de afgesproken tegenprestatie te kunnen leveren. Zorg er ook voor dat de overeenkomst past binnen de grenzen van de statuten. Het is met andere woorden belangrijk dat alles juridisch correct en geldig is.

Vergeet geen essentiële informatie

Een sponsorovereenkomst moet duidelijke afspraken bevatten over de wederzijdse kernprestaties. Wat krijgt de sponsor in ruil voor zijn bijdrage en wat wordt er van de gesponsorde partij verwacht? Daarnaast moet de overeenkomst informatie bevatten over de duur van de deal en de manier waarop eventuele geschillen worden opgelost.

Schenk aandacht aan overmacht

De recente coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk het is om clausules voor overmacht in een sponsorovereenkomst op te nemen. Wat gebeurt er als competities worden stopgezet vanwege een pandemie of een andere onvoorziene omstandigheid? Het is essentieel om dit soort zaken in je overeenkomst op te nemen. Dat bewijst een recente zaak waarbij een sponsor een deel van het sponsorgeld terug wilde krijgen nadat de competitie door de coronapandemie was stopgezet.

Laat het contract controleren of opstellen door een jurist

Het is altijd verstandig om een sponsorovereenkomst te laten controleren door een jurist. Dit kan je veel hoofdpijn besparen. Bij MKBrecht.nl bieden we een ContractCheck™ aan, waarbij een van onze ervaren juristen het contract controleert op eventuele valkuilen en risico’s. Het opstellen van een sponsorovereenkomst is een taak die zorgvuldigheid en aandacht voor detail vereist. Als je moeite ondervindt bij het opstellen van een sponsorovereenkomst is het een goed idee om dit over te laten aan een jurist of een advocaat. Op deze manier weet je meteen dat je goed zit en dat je nadien geen gedoe meer hebt met de sponsor.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips